Mecsekérc Zrt. Pellérdi zagytározó rekultivált területére tervezett 12 MVA össz teljesítményű napelemes rendszer

Az előzetes egyeztetések alapján a Pellérdi zagytározó rekultivált területére tervezésre kerül 31 db, egyenként 500 kVA alatti beépített inverter teljesítményű napelemes erőmű. Erőművenként a terület nagyságától függően 1700-1900 db napelem panel kerül telepítésre.

A napelemek földre telepített tartószerkezete déli irányultsággal 25 -os dőlésszöggel kerülnek telepítésre, két egymás feletti elhelyezési sorokban. Az alkalmazott sortávolság egymás között 8,43 m, az egymás közötti távolsága 4,85 m. A napelemek tartószerkezetének hossza az alkalmazott alumínium sínek hőtágulási tényezőjének figyelembevételével és a tartószerkezeteken elhelyezett kapcsolási egységek, stringek száma szerint került meghatározásra.

Az erőművek "string" inverteres rendszerbe kerülnek megtervezésre. A string inverter kiválasztásánál alapvető követelmény volt a Beruházói igényeken túlmenően a magyar szervizháttér megléte, a korszerű, nagy hatásfokú üzembiztos működés mellett a kivitelezési költségek minimalizálása. Ugyanakkor az invertereknek meg kell felelni a felügyeleti rendszerrel való kapcsolatra és a MAVIR várható teljesítmény szabályozási követelményének teljesítésére is. A napelemes kiserőművek Fronius gyártmányú inverterekkel kerülnek tervezésre.

A napelemek tartószerkezetének kialakítása során a Pellérd 0105/12 hrsz. területre érvényben lévő környezetvédelmi engedély előírásait messzemenően figyelembe vettük, ezért a talajhoz való rögzítés nem a hagyományos talajcsavaros vagy lesajtolt acél profilos megoldás kerül kiépítésre, hanem a tartószerkezet lesúlyozásos rögzítést tervezzük. Ez oly módon kerül kialakításra, hogy a tartószerkezet egy beton súly alapra kerül rögzítésre.

Ezt a beton súlyalapot kb. 10-20-cm mélységben besüllyesztésre kerül a talajba, hogy a felületi elmozdulásokat megakadályozzuk és a talaj felületi egyenetlenségeit is kiküszöböljük. A tartószerkezetről metszeti rajzot csatolunk.

A napelemes rendszerek kiépítése során nagy mennyiségű egyenáramú és váltakozó áramú kábel kerül lefektetésre. A kábelezés során a „vékony”, kis keresztmetszetű kábelek a napelemek tartószerkezetére UV álló védőcsőben kerülnek rögzítésre, míg a nagy keresztmetszetű AC kábeleket a mechanikai védelem miatt beton kábelcsatornába fektetve tervezzük, a kábelcsatorna kb. 20 cm-rel a talajba besüllyesztéssel kerülnek letelepítésre.

Naperőművek felépítése

A naperőmű rendszerének felépítése a „legkisebb” berendezéstől, a napelem paneltől az erőművek 35kV-os kapcsoló állomásáig kerül bemutatásra.

Napelem

A Naperőmű alap egysége, az egyenként 315 Wp néveleges teljesítményű polikristályos panel. A jelenlegi kiforrott egységteljesítményt alkalmazzuk, de természetesen a nagy volument tekintve a megrendelő-beruházó a több gyártót illetve több azonos teljesítményű panel gyártmányt is alkalmazhat.

String

A tervezett erőmű esetében az ideális inverter munkaponti teljesítményét figyelembe véve több napelem sorba kötésével alakul ki 1db string. - A napelemeket saját kábelükkel és csatlakozóikkal kell egymással sorba kapcsolni (figyelve pozitív és negatív polaritásra).

Inverter

A kiválasztott Fronius gyártmányú inverterek a napelem tartószerkezetre, külön konzolokra kerülnek rögzítésre. Minden inverter önálló kommunikációs egységgel rendelkezik, így a felügyeleti rendszerrel való kapcsolat és a hosszú távú üzemeltetési igények is kielégíthetők.

EPH rendszer és villámvédelem

Az EPH rendszer és a villámvédelem kialakítása során törekszünk arra, hogy a megfelelő szabványos földelési ellenállás értékeket nem földelő szondákkal (2,5-3m-es tűzihorganyzott földelő szondák) kívánjuk elérni, hanem kis mélységbe fektetett (max. 30-40 cm), nagy keresztmetszetű szalag földelőket alkalmazunk. Az EPH összekötéseket Ø10 mm acél tűzi horganyzott földelő vezetékkel tervezzük, melyek fektetési mélysége szintén 40 cm. Amennyiben a megfelelő földelési ellenállás érték eléréséhez szükséges, a védett zónán kívül mélyföldelőket tervezünk telepíteni és a földelő hálózatba bekötni.

35 kV-os kompakt állomás, erőműn belüli („kerítésen belüli”) rendszer

Az inverterek által átalakított, AC oldali villamos energiát kompakt állomásokba gyűjtjük, majd egy 630 kVA-es 35/0,4 kV-os transzformátoron keresztül tápláljuk be a 35kV-os energia gyűjtő rendszerbe. A kompakt, külső kezelőteres állomások telepítése során a telepítési technológiának megfelelően 50 cm mélységben kerül a talajba süllyesztésre, rétegzett feltöltés mellett.

A tervezésre kerülő 31 db 500 kW-os rendszer 35 kV-os termelői vezetéken keresztül csatlakozik a Mecsekérc 132/35 kV-os állomásának 35 kV-os gyűjtősínjére. A közüzemi hálózatra az E.ON Áramhálózati Zrt. által kiadott műszaki-gazdasági tájékoztató alapján önállóan kialakítandó 132/35 kV-os állomáson kell csatlakozni.

Tartókonzol

Napelemek: Amerisolar AS-6P

Főbb jellemzői

 • Magas hatásfok, a kimagaslóan fejlett gyártástechnológiának köszönhetően.
 • Alacsony hatásfokromlás és kiemelkedő teljesítmény magas cellahőmérséklet és rossz fényviszonyok esetén is.
 • Masszív aluminium keret, mely 2400 Pa szélterhelésnek vagy 5400 Pa hóterhelésnek is ellenáll.
 • Garantált pozitiív teljesítmény tolerancia 0-tól +3% -ig.
 • Magas ammónia és sópára ellenállóképesség.
 • Minőségbiztosítási tanúsítványok

 • IEC61215, IEC61730, IEC62716, IEC61701, UL1703, CE, MCS, CEC, Israel Electric, Kemco
 • ISO9001:2008: Minőség irányítási rendszer
 • ISO14001:2004: Környezetirányítási rendszer
 • OHSAS18001:2007: Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer
 • Kiemelkedően hosszú garancia

 • 12 év termék garancia
 • 30 év teljesítmény garancia: A napelemek teljesítménye 12 év múlva minimum 91,2%-a, 30 év múlva pedig minimum 80,6%-a a névleges teljesítménynek.
 • Inverterek: Fronius ECO és Fronius Symo

  A naperőműpark bekötési nyomvonala